értőtanulás.hu
értőtanulás.hu

Képek címkézése a MOVELEX Animátorral

A címke készítés a Movelex Animátor program egyszerűsített használatával történik, amely a Movelex Címkéző ikonnal hívható fel. Ez kizárólag azt a néhány funkciót tartalmazza, amely a képek címkézéséhez szükséges.

A képek címkézésének az az alapelve, hogy a képekre helyezett szövegeket technikailag függetlenítjük a képtől, és inkább a tartalmi-pedagógiai részhez, azaz a lexikonhoz és a feladatokhoz kapcsoljuk. A program a címkézett képpel megegyező nevű, de mxc kiterjesztésű fájlban tárolja a címke információkat, amivel csak akkor kell foglalkozni, ha egy címkézett képet utólag át akarnánk nevezni (ilyenkor az mxc fájl nevét is ugyanarra kell megváltoztatni.

A címkéző program indításakor először ki kell választanunk egy képet. Ha ahhoz már volt címke, akkor egyből megjelenik a címkéket tartalmazó táblázat is. Ez két oszlopból áll: a címke rövid neve, illetve egy hosszabb leírás (a technikai jellegű információk a felhasználó számára nem látszanak). Mivel lényegében a lexikonnak is ez a szerkezete, a program fel is kínálja, hogy nem akarunk-e beolvasni egy lexikont tartalmazó (html) fájlt, ami egyből használható címkézéshez.

Ha a címke táblázat aktív, akkor mindig az aktuális címke sorhoz lehet felvenni címkét, vagy ahhoz lehet képi területet hozzárendelni. Ha a címke tábla ki van kapcsolva, akkor címke felvételkor tetszőleges szöveget beírhatunk a címke dobozba.

A címkéző ikonjainak jelentése balról jobbra haladva az eszköztárban:

 A kiválasztott címke, nyíl vagy terület mozgatása (lenyomott egérrel).

* Címke létrehozása: a kattintás helyére kerül az aktuális címke szövege, lenyomott egérrel egyből húzható hozzá egy nyílban végződő mutató.

 Szövegdoboz létrehozása: az aktuális címkesor leírása kerül a dobozba, ehhez is ugyanúgy húzható nyíl.

 Nyíl-mutató húzása címkéhez vagy szövegdobozhoz: előtte ki kell választani egy címkét a képen, ahhoz húzható mutató (akár több is).

 A címkemutató színének váltogatása: az aktuális címkedoboz kerete és mutatója átszínezhető, hogy jobban látszódjon a képen.

 A címketábla aktiválása, illetve bezárása.

 Kör alakú terület hozzárendelése a kiválasztott címkéhez: a középpontból lenyomott gombbal kifelé kell húzni az egeret, majd felengedni. Erre a területre való kattintásra éppúgy érzékeny lesz az egér, mint a címkedobozra, illetve a mutató vonalra.

 Téglalap alakú terület hozzárendelése a kiválasztott címkéhez: a bal felső saroktól húzzuk az egeret a jobb alsóig.

 Tetszőleges alakú terület kijelölése és hozzárendelése a kiválasztott címkéhez. Kattintás után mozgatjuk az egeret, újabb kattintással újabb töréspontot tehetünk le. A kiinduló pontba való visszaérést a kereszt alakúra változott egérmutató jelzi, ezzel záródik az alakzat.

A kattintás előtt megnyomva a Ctrl gombot egyenes szakaszt kapunk, így készíthető egyenes szakaszokból álló töröttvonal. Az alakzat akkor válik láthatóvá, ha belekattintunk. A vonalra duplán kattintva láthatóak lesznek a töréspontok, amelyeket elmozgatva változtatható az alakzat formája.

A Del gombbal törölhető egy alakzat, az aktív címke törlésével a hozzá rendelt összes mutatóvonal vagy terület törlődik.

A Leírás gombra kattintva behívható – segítségként – ez a leírás.

A címke mentésekor felülíródik a korábbi címketartalom.

 
értőtanulás.hu