értőtanulás.hu
értőtanulás.hu

A Movelex Presenter program leírása

A Movelex Presenter segítségével számítógépes oktatóprogramként lehet használni egy szövegszerkesztővel (pl. Word) megfelelő formában megírt, majd web-lapként (htm fájlként) mentett szöveges dokumentumokat. Egy-egy külön sorba írt kulcsszó vezeti be a tananyag egységeket, amelyek három kategóriába sorolhatók:

 • A tananyag lap információ közlésre szolgál, amelyen bekezdésenként lehet lépkedni. A bekezdésekhez képek, illetve a képeken elhelyezett feliratok kapcsolhatók.

 • A feladatok szolgálhatnak gyakorlásra vagy a tudást ellenőrző tesztekre.

 • A lexikon tartalmazza az anyagban előforduló fogalmak, kifejezések definícióját. Az egyes szócikkek kiegészíthetők példákkal, képi szemléltetéssel, és a fogalmak közötti kapcsolatok leírásával.

A felsorolt egységek formai szabályai a mellékelt weblap formájú mintafájlokban vannak leírva, amelyeket – telepítés után – az alábbi sorrendben célszerű megnyitni a Presenterrel, egyidejűleg a böngészőben is követve a mintafájlokban leírt magyarázatokat.

A lépések részletezve:

 1. A program telepítése: a ertotanulas.hu honlapon található linkre kattintva a feljövő ablakban válassza a „Futtatás” (vagy „Megnyitás”) gombot. Ha jön ilyen kérdés, akkor engedélyezze a telepítő program (mxpresenter-telep.exe) futtatását. Ha csak a „Mentés” engedélyezett, akkor mentse a telepítőt valamilyen mappába, majd abba a mappába lépve dupla kattintással indítsa el. A telepítő alapértelmezésben a Program Files mappába telepíti a programot, és egy Movelex Presenter (magyar) nevű ikont helyez el az asztalon, amelyre kattintva az alábbi parancsikonok közül választahtunk:

 • Movelex Presenter: ezzel indítható a program,

 • Movelex Címkéző: ezzel készíthetők Belső hivatkozás megnyitása az aktuális ablakbancímkézett képek,

 • Movelex Animátor: ezzel készíthetők animációk (a használati útmutatót a programon belüli Leírás menüpontnál lehet elolvasni).

 • Movelex Hálózati Diák: csak a Movelex Tanár nevű programmal használható hálózatos üzemmód esetén (megvásárolt regisztrációs kód nélkül a Tanár program csak a mintafájlokkal próbálható ki).

 • Presenter minták: itt vannak az előre elkészített mintafájlok.

 1. Telepítés után automatikusan megjelenik ez a dokumentum, amely a programból a segítség gombbal is elérhető.

 2. Telepítés után indítsa el a Movelex Presenter-t, és a feljövő ablakban nyissa meg a mintafeladatok.htm dokumentumot! Ugyanerre a dokumentumra duplán kattintva a böngészőben is nyissa meg, és kövesse a magyarázatokat!
  Figyelem: a példák tartalma nem lényeges, csupán a különféle lehetőségek szemléltetésére szolgál.

 3. Ha megismerte az alapvető feladattípusokat, akkor a mintafeladatok.doc fájlt szövegszerkesztővel (pl. Word) megnyitva módosítson néhány feladatot, mentse el Web-lapként (más néven) a dokumentumot, hogy kipróbálja saját készítésű feladatait! Természetesen új dokumentumot is létrehozhat, amennyiben a mintafeladatoknál látható módon használja a kulcsszavakat (a színeknek és nagybetűknek nincs jelentősége).

 4. Négy további minta-feladatsor is található a Movelex Presenter telepítőjében a további lehetőségek szemléltetésére, ezeket is próbálja ki:

 • veletlen-valogatas.htm: azt mutatja be, hogy a feladatok részkérdései (itemjei) véletlenszerű válogatással is kiválaszthatók egy nagyobb kérdéshalmazból;

 • animacio-minta.htm: azt mutatja be, hogyan lehet használni a Movelex Animátor programmal készített animációkat (magát a programot is hamarosan közzé tesszük);

 • szamitasos-feladatok.htm: azt mutatja be, hogyan lehet matematikai képleteket írni a számok véletlen generálásával és ehhez változó képeket rendelni.

 • lexikon-minta.htm: a tananyagfejlesztés tartalmi alapja egy adott témakör fogalmainak lexikonszerű kifejtése, amelybe a szokásos fogalomtárakhoz képest a fogalmak közötti kapcsolatrendszer is beletartozik, továbbá a szöveges és képi ábrázolás összekapcsolása, elsősorban címkézett képeken és animációkon keresztül.

A Movelex Presenter program használata:

A könnyebb eligazodás érdekében a Presenterrel indítható anyagokat különböző mappákban helyeztük el, ezek a program bal oldalán lévő ablakban láthatók:

 • Mintafájlok: a fentiekben leírt fájlok nyithatók meg.

 • Letöltött fájlok: ide kerülnek a ertotanulas.hu honlapról letöltött és telepített tananyag fájlok. Csak akkor látszik ez a menüpont, ha legalább egy ilyen anyag telepítve van. Használatukról Belső hivatkozás megnyitása az aktuális ablakbanitt olvashatók további részletek.

 • Saját fájlok: a felhasználó Dokumentumok mappájában jön létre egy Presenter adatok nevű mappa, az itt lévő anyagok (htm dokumentumok és Movelex adatfájlok) látszanak a Saját fájlok menüben.

 • Egyedi: egy tallózó ablak jön fel, amelyben bárhonnan kiválaszthatjuk a megnyitandó anyagokat.

Miután megnyitottuk a dokumentumot, közvetlenül futtathatók a benne lévő feladatok, a Tovább gombbal lehet a következőre lépni. Az Útmutató gomb megnyomásával elolvasható az aktuális feladattípus technikai megoldási módja.

Ha a dokumentum lexikont is tartalmaz (mint a lexikon-minta.htm), akkor a bal felső sarokban váltani lehet a Feladat és Lexikon fülön. Az Opcióknál beállítható, hogy milyen lexikai egységek (ne) látszódjanak.

 
értőtanulás.hu